فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 72، پاییز 1401)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 72، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه باقری*، علی بوداقی، فروزان کرمی صفحات 7-56

    هدف مقاله حاضر، بررسی پیشران‏های تاثیرگذار  بر تحرک اجتماعی بین نسلی در میان زنان شهر دهلران است. روش اجرای پژوهش پیمایشی و ابزار جمع‏آوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان شهر دهلران می‎‎‎‏باشد، که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 373 نفر تعیین شد. از لحاظ زمانی این پژوهش در سال 1399 1398 اجرا شده است. شاخص‏های روایی و پایایی بخش مدل اندازه‏گیری مدل نشان می‏دهند که مدل از برازش خوبی  برخوردار است. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری تاثیر متغیر سرمایه اجتماعی، مصرف رسانه‏ای، تقدیرگرایی، کلیشه‏های جنسیتی و احساس عدالت اجتماعی را بر تحرک اجتماعی بین نسلی زنان را تایید کرده است. همچنین نتایج نشان می‏دهد متغیر مصرف رسانه‏ای بیشترین تاثیر را بر متغیر تحرک اجتماعی بین نسلی دارد و در مرتبه بعد متغیرهای تقدیرگرایی، کلیشه‏های جنسیتی، احساس عدالت اجتماعی و سرمایه اجتماعی قرار دارند. درنهایت این که متغیرهای پژوهش توانسته‏اند 5/29 درصد از تغییرات متغیر تحرک اجتماعی بین نسلی را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: تحرک اجتماعی بین نسلی، مصرف رسانه‏ای، احساس عدالت اجتماعی، کلیشه های جنسیتی
  • سعیده میرابی، علی یوسفی*، عذرا قندهاریون صفحات 57-83

    به دلیل اهمیت زنان و برابری جنسیتی در توسعه یافتگی یک کشور، این مقاله به دنبال شناخت نقش زنان در سیاست های توسعه ای بعد از انقلاب اسلامی می باشد.برای شناخت نقش زنان در سیاست های توسعه ای بعد از انقلاب اسلامی ایران از روش تحلیل گفتمان انتقادی استفاده شده است. برای دستیابی به هدف این تحقیق، اسناد ششگانه قوانین توسعه که بعد از انقلاب اسلامی تصویب شده اند مورد تحلیل قرار گرفته است.بر مبنای تحلیل اسناد قوانین اول تا ششم توسعه سه گفتمان در زمینه "نقش زنان در توسعه" از یکدیگر قابل تمایز هستند.گفتمان اول "توسعه جنسیتی" نام دارد که در قانون برنامه های اول، سوم و چهارم توسعه ظهور یافته و دال های مرکزی آن"کاهش نرخ باروری" و"برابری جنسیتی" است. گفتمان دوم "توسعه بعنوان تهدیدی برای زنان" نام دارد. این گفتمان در قانون برنامه های دوم و پنجم توسعه شکل گرفته و دال مرکزی آن "مبارزه با تهاجم فرهنگی" است. گفتمان سوم "زنان بعنوان عاملان توسعه" است که دال های مرکزی آن "افزایش نرخ باروری" و "بازتولید نقش های جنسیتی" است و در قانون برنامه ششم توسعه شکل گرفته است. در نتیجه گفتمان سوم، زنان بیش از پیش تبدیل به گروه های آسیب پذیر اجتماعی و نیازمند حمایت می شوند و توسعه یافتگی نیز محقق نخواهد شد؛ بنابراین لازم است میان جمعیت مورد نیاز برای توسعه و توسعه جنسیتی تعادلی برقرار گردد.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه جنسیتی، گفتمان، زنان، برنامه ها وسیاست های توسعه
  • مسلم دانش پایه، فریبرز درتاج، عاطفه مازوساز* صفحات 84-109

    هدف این پژوهش طراحی مدلی برای تبیین بهزیستی روان شناختی بر اساس خرد و با میانجی گری احساس تنهایی در زنان بوده است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان شهر تهران در سال 1400 بود که تعداد 409 نفر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف 1995، پرسشنامه احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی بزرگ سالان و فرم کوتاه 12 سوالی خرد سه بعدی گردآوری گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss24 وAmos24  انجام گرفت. یافته ها نشان داد که مدل، برازش مناسبی دارد. بر این اساس، بهزیستی روان شناختی رابطه مستقیم و معناداری با خردمندی، و رابطه معکوس و معناداری با احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی دارد. بر اساس این یافته ها می توان گفت که احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی بالا می تواند اثرات زیان باری بر بهزیستی روان شناختی بگذارد و با افزایش خرد می توان اثرات احساس تنهایی را کاهش داد تا منجر به افزایش بهزیستی روان‎ شناختی گردد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی زنان، خرد، احساس تنهایی، تنهایی عاطفی، تنهایی اجتماعی
  • سعید ده یادگاری*، افسانه اشرف زاده افشار، الهه شهابی صفحات 110-140

    هدف از این تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر کارآفرینی زنان مبتنی بر راه اندازی کسب و کارهای الکترونیکی و در نهایت ارایه الگو در این زمینه است. این پژوهش از نوع اکتشافی و با رویکرد کیفی و با بکارگیری استراتژی نظریه داده بنیاد اجرا شد. جامعه مورد پژوهش شامل کارآفرینان زن فعال در شبکه های اجتماعی بودند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده و به منظور گردآوری داده ها با به کارگیری روش نمونه گیری هدفمند، 17 نفر از زنان کارآفرین در کسب وکارهای الکترونیکی انتخاب شدندکه در مصاحبه چهاردهم اشباع نظری حاصل شد. برای اطمینان از روایی و پایایی داده ها بررسی های لازم شامل اعتبارپذیری، انتقال پذیری، تاییدپذیری و اطمینان پذیری صورت گرفت. سپس کدگذاری باز، محوری و انتخابی با استفاده از نرم افزار MAXQDA10 انجام گرفت. نتایج پژوهش منجر به شناسایی 291 شاخص و 31 مقوله فرعی و 12 مقوله اصلی شد که در قالب مدل پاردایمی شامل کارآفرینی الکترونیکی زنان به عنوان مقوله محوری و عوامل علی (عوامل خانوادگی و عوامل فناورانه)؛ عوامل زمینه ای (عوامل اجتماعی_فرهنگی، عوامل قانونی، عوامل اقتصادی و آموزش)؛ شرایط مداخله گر (عوامل فردی)؛ راهبردها (تدوین برنامه بازاریابی، طراحی ارزش پیشنهادی و رفع موانع کسب و کار) و پیامدها (رشد کسب و کار الکترونیکی) عوامل موثر بر کارآفرینی زنان برای راه اندازی کسب وکارهای الکترونیکی را انعکاس می دهند. این نتایج گویای آن است که کارآفرینان زن باید برای رشد و توسعه کسب و کار الکترونیکی خود راهبردهایی مانند تدوین برنامه بازاریابی، طراحی ارزش پیشنهادی و رفع موانع فردی و محیطی کسب و کار را مورد توجه قرار دهند

    کلیدواژگان: کارآفرینی زنان، کسب و کارهای الکترونیکی، کارآفرینی اجتماعی، حمایت اطرافیان، نظریه داده بنیاد
  • پروین نصیری*، علی یار احمدی، ماهرخ رجبی صفحات 141-165

    سلامت جسمی، روانی و اجتماعی زنان در هر جامعه ای، پایه سلامت جامعه است. تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و خودازریابی سلامت مادران دارای کودک زیر 2 سال می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل 397 نفر از مادران می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، اطلاعات مورد نیاز با ابزار پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی گلدبرگ و مقیاس سرمایه اجتماعی اونیکس و بولن جمع آوری شده است. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شده است. نتایج آماره های توصیفی نشان می دهد 82 درصد مادران از اعتماد اجتماعی بالایی دارند. در بعد روابط اجتماعی، 51 درصد ارتباط متوسطی از خودارزیابی کرده اند؛ و 88 درصد مادران مشارکت اجتماعی ضعیفی را گزارش کرده اند. در ارزیابی بعد حمایت اجتماعی، 68 درصد مادران از حمایت اجنماعی متوسطی برخودار می باشند. نتایج تجزیه و تحلیل مولفه های سلامت عمومی نشان می دهد 4/84 درصد از مادران سلامت عمومی متوسط و قابل قبولی برخوردار هستند. نتایج تجزیه وتحلیل آمار استنباطی متغیرها نشان می دهد تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده، تحصیلات دبیرستان و دیپلم، وضعیت مطالعه ، طبقه اجتماعی، قومیت فارس، میزان درآمد خانواده، حمایت اجتماعی، مشارکت اجتماعی و رابطه اجتماعی با سلامت عمومی رابطه مستقمی دارند.

    کلیدواژگان: خودارزیابی سلامت، سرمایه اجتماعی، سلامت عمومی، مادران، شهر شیراز
  • لیلا شاملی* صفحات 166-189

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ترس از شفقت ورزی، اجتناب تجربه ای و بخشایشگری در دختران قربانی بدرفتاری جنسی دوران کودکی با دختران فاقد سابقه بدرفتاری جنسی دوران کودکی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع علی-مقایسه ای و نمونه شامل 232 دختر از دانشجویان دانشگاه سلمان فارسی کازرون بود که مقارن با شرایط آموزش مجازی پاندمی ویروس کرونا، به شیوه در دسترس و از طریق ارسال لینک پرسشنامه در کانال های اجتماعی مربوط به دانشجویان دانشگاه انتخاب شدند؛ بدین صورت که در ابتدا 116 دانشجوی دختر با رعایت ملاک های ورود داشتن سابقه بدرفتاری های جنسی دوران کودکی و با دامنه سنی 18 تا 40 سال و ملاک خروج سابقه اعتیاد به مواد مخدر به عنوان گروه قربانی در نظر گرفته شدند و به همراه 116 دانشجوی دختر دیگر که سابقه هیچ گونه بدرفتاری جنسی دوران کودکی نداشتند و از لحاظ سن و سطح تحصیلات با افراد گروه اول همتا شده بودند گروه نمونه را تشکیل دادند و پرسشنامه های ترس از شفقت (FCS)، پذیرش و عمل- نسخه دوم (AAQ-II) و بخشودگی بین فردی (IFI) را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری در نرم افزارSPSS-26 انجام گرفت. یافته ها گویای وجود تفاوت معنادار قربانیان بدرفتاری جنسی و گروه فاقد سابقه بدرفتاری جنسی از نظر ترس از شفقت ورزی، اجتناب تجربه ای و بخشایشگری بود. نتایج برای روان شناسان جهت لزوم برگزاری دوره های آموزشی و مداخلاتی برای کاهش چنین پیامدهای روان شناختی مفید می باشد.

    کلیدواژگان: ترس از شفقت ورزی، اجتناب تجربه ای، بخشایشگری، بدرفتاری جنسی، دختران
  • نرگس یگانه* صفحات 190-221

    هدف از این پژوهش، بررسی مدلیابی معادلات ساختاری عامل های شخصیت با نشانه های اختلال شخصیت ضد اجتماعی با میانجی گری شادنفرود در دانشجویان دختر است. روش پژوهش حاضر عاملهای شخصیت به عنوان متغیر برون زا، نشانه های اختلال شخصیت ضد اجتماعی به عنوان متغیر درون زا و شادنفرود به عنوان متغیر میانجی در نظر گرفته شد. نمونه شامل 285 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه تبریز بودند که با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. هر یک از نمونه ها به پرسشنامه های میلونIII،NEO-FFI و سناریوهای فرضی شادنفرود که در اختیارشان قرار گرفت پاسخ دادند. داده ها با نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و Amos تحلیل شدند. ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که مدل اندازه گیری شده برازش دارد. نتایج نشان داد که دلپذیری از میان عاملهای بزرگ شخصیت با واسطه گری شادنفرود بر روی نشانه های اختلال شخصیت ضد اجتماعی زنان اثر معنی داری دارد. نتایج حاصل از این پژوهش در کنار حمایت از مدل فرضی برای نشانه های اختلال شخصیت ضد اجتماعی، چهارچوب مناسبی برای سبب شناسی این اختلال شخصیت ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: شادنفرود، شخصیت ضد اجتماعی، پنج عامل بزرگ شخصیت، هیجان، همدلی
|
  • Masomeh Bagheri *, Ali Boudaghi, Frouzan Karami Pages 7-56

    This article aims to investigate the predictors affecting intergenerational social mobility among women in Dehloran city. The method of this research is a survey and the data collection tool is a questionnaire. The statistical population of the study includes all women in Dehloran city. The samples included 373 women who were selected using Cochran's formula. In terms of time, this research was conducted in 2019-2020. Research instruments include the standard scale of social capital by Goshal and Nahapiet (1998), Lotfi's Destiny Scale (2008), Hezar Jaribi's Social Justice Scale (2011), Foroutan's Gender Stereotypes Scale (2016) and a researcher-made questionnaire to measure the intergenerational social mobility and media consumption. The validity and reliability indices of the model measurement section show that the model has a desirable goodness of fit. The results of structural equation modelling have also confirmed the effect of the variables of social capital, media consumption, destiny, gender stereotypes and the sense of social justice on the intergenerational social mobility of women. The results of the study indicate that the media consumption variable has the greatest impact on intergenerational social mobility, then, variables of destiny, gender stereotypes, sense of social justice and social capital are ranked. Also, research variables were able to explain 30.9% of the intergenerational social mobility changes.

    Keywords: Intergenerational social mobility, media consumption, Feeling of social justice, Gender Stereotypes
  • Saeideh Mirabi, Ali Yousofi *, Azra Ghandeharion Pages 57-83

    Regarding the importance of women and gender equality in countries’ development, this article seeks to understand the role of women in development policies after the Islamic Revolution of Iran. The method of critical discourse analysis has been used to identify the role of women in development policies after the Islamic Revolution of Iran. To achieve this purpose was analyzed six documents of the development laws were adopted after the Islamic Revolution. Based on the analysis of the documents, three discourses about women and development are distinguishable from each other. The first discourse is called "gender development", which has emerged in the law of the first, third and fourth development programs. The second discourse is called " development as a threat to women " This discourse is placed in the law of second and fifth development law. "Women as the agents of development" is the name of the third discourse that can be seen in the sixth law. The discourse considers women who contribute to future development, not through work and education, but through greater fertility.
    The central signs of the discourse of "gender development" are "gender equality” and “decreased fertility rate”, the central sign of the discourse of "development as a threat to women" is the " Cultural invasion " and The central signs of the discourse of "women as the agents of development" are "reproduction of gender roles” and “increase fertility rate”. As a result of the third discourse, women will increasingly become vulnerable groups and social development will not be achieved. Therefore, policymakers should balance the population needed for development and gender development.

    Keywords: Development, gender development, Discourse, Women, Development Program, Policies
  • Moslem Daneshpayeh, Fariborz Dortaj, Atefeh Mazoosaz * Pages 84-109

    The purpose of this study was to design a model to explain wisdom-based psychological well-being and the mediating role of loneliness in women. The method of this research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in nature. The statistical population of this study was all women in Tehran in 1400. A total of 409 samples were selected by the available sampling method. The Riff 1995 Psychological Well-Being Questionnaire, the social and emotional loneliness scale and the 12-item wisdom scale were used for data collection. After data collection, data analysis was performed using spss24 and Amos24 software. Findings showed that the model has a good fit. Accordingly, psychological well-being has a direct and significant relationship with the variable of wisdom, and a significant inverse relationship with the feeling of loneliness (emotional and social). Based on these findings, it can be concluded that high feelings of loneliness (emotional and social) can have detrimental effects on psychological well-being and should be reduced by increasing wisdom to reduce the effects of loneliness to lead to increase psychological well-being.

    Keywords: psychological well-being, wisdom, Loneliness, Emotional loneliness, social loneliness
  • Saeid Dehyadegari *, Afsaneh Ashrafzadeh Afshar, Elaheh Shahabi Pages 110-140

    The purpose of this study is to identify and explore the factors affecting women's entrepreneurship based on starting e-businesses and ultimately provide a model in this area. This research was an exploratory type with a qualitative approach and using the strategy of Grounded theory. The research community consisted of female entrepreneurs active in social networks. The data collection tool was a semi-structured interview and to collect data using the purposive sampling method, 17 women entrepreneurs in e-businesses were selected in the fourteenth interview. To ensure the validity and reliability criteria of the research, necessary studies including validity, transferability, verification and reliability were performed. Data analysis was performed in three stages open coding, axial coding and selective coding using MAXQDA10 software. The results of the study led to the identification of 291 indicators and 31 sub-categories and 12 main categories in the form of a paradigm model including women entrepreneurship as a central category and causal factors (family factors and technological factors); Underlying factors (socio-cultural factors, legal factors, economic factors and education); Interfering conditions (individual factors); Strategies (marketing plan, value proposition design and removing business barriers) and outcomes (e-business growth) reflect the factors influencing women’s entrepreneurship to start e-businesses. These results suggest that female entrepreneurs should consider strategies for the growth and development of their e-businesses, such as developing a marketing plan, designing a value proposition and removing individual and environmental barriers to the business.

    Keywords: Women’s Entrepreneurship, Electronic Businesses, Social Entrepreneurship, family support, Grounded Theory
  • Parvin Nasiri *, Aliyar Ahmadi, Mahrokh Rajabi Pages 141-165

    Women's health in any society is one of the pillars of that country's health. Women's physical, mental and social and health is the basis of society's health. the present study is to investigate the relationship between social capital and mothers’ self-perception health with children under 2 years old. The statistical population of the present study is 397 mothers. using the multi-stage cluster sampling method, information is obtained. Information required using Goldberg 28 General Health Questionnaire To measure social capital, questions were collected from the Onyx and Bolen Social Capital Scale. The data analysis has been done by SPSS software in both descriptive, inferential statistics. The results obtained from the analysis of descriptive statistics of social capital, measured in terms of social trust, social participation and social support, have shown that in assessing mothers of social trust, 82% have a high social trust level environment. In the dimension of social participation, 51% of mothers have assessed a moderate relation in social relations, but 88% have reported poor social participation. In the assessment of the social support of mothers, 68 percent of mothers have modest social support. The results of the analysis of general health components show that 84.4% of mothers have a moderate and acceptable general health. The results of the analysis of inferential statistics show the variables show that there is a significant relationship between the number of live births, high school education and diploma, study status, social class, Fars ethnicity, family income, social support, social participation and social relation with general health.

    Keywords: General Health, Mothers, social capital, Self-Assessment of Health, Shiraz City
  • Leila Shameli * Pages 166-189

    The study aimed to compare girls who were victims of childhood sexual maltreatment with girls without a history of childhood sexual maltreatment in terms of fear of compassion, experiential avoidance, and forgiveness. The method of this research was descriptive causal-comparative. The sample consisted of 232 girl students of the Salman Farsi University of Kazerun who were selected in an available sampling and by sending the questionnaire link to the social channels of the students of the university in line with the virtual education condition of the Coronavirus pandemic. In this way, 116 girl students with a history of childhood sexual maltreatment, with an age range of 18 to 40 years and the exclusion criteria of a history of addiction were as a victim group. Together with 116 girl students who had no history of childhood sexual maltreatment and were matched with the first group in terms of age and level of education, they completed the Fear of Compassion Scales (FCS), Acceptance and Action Questionnaire-II (AAQ-II), and Inter-Personal Forgiveness Inventory (IFI). Data analysis was performed using multivariate analysis of variance in SPSS-26 software. Findings showed that there was a significant difference between victims of sexual maltreatment and the group without a history of it in terms of fear of compassion, experiential avoidance, and forgiveness. Results for psychologists to hold training courses and interventions for reducing fear of compassion, experiential avoidance, and promoting forgiveness in these girls be useful.

    Keywords: Fear of Compassion, Experiential Avoidance, forgiveness, Sexual Maltreatment
  • Narges Yeganeh * Pages 190-221

    This study aimed to investigate the modelling of structural equations of personality factors with symptoms of antisocial personality disorder mediated by Schadenfreude in women.
    Personality factors were considered as an exogenous variable, symptoms of antisocial personality disorder were considered as an endogenous variable, and Schadenfreude as a mediating variable. 285 female students of Tabriz University were selected using random sampling and answered Millon III, NEO-FFI questionnaires, and hypothetical scenarios of Schadenfreude that were provided to them. Data were analyzed using SPSS 24 and Amos.
    Evaluation of the hypothetical research model using fit indexes showed that the measured model fits. The results showed that Agreeableness with mediating of Schadenfreude with a Standardized Beta Coefficient of -0.048 had a significant effect (P<0.05) on women's antisocial personality disorder symptoms. Besides, Neuroticism had a direct and positive correlation (r= 0.316, P<0.01) with Schadenfreude and conscientiousness (-0.311, P<0.01), Agreeableness (-0.366, P<0.01), Extroversion (-0.209, P<0.01) and openness (-0.237, P<0.01) had direct and reverse correlation with Schadenfreude. Also, all of the NEO Five-Factor expect openness had a direct and reveres correlation with antisocial personality disorder symptoms. 
    The results showed that agreeableness of five major personality factors mediated by schadenfreude has a significant effect on the symptoms of antisocial personality disorder. The findings of this study, along with supporting the hypothetical model for the symptoms of antisocial personality disorder in women, provide a suitable framework for the aetiology of this personality disorder.

    Keywords: schadenfreude, antisocial personality, Big Five Factors, emotions, empathy